Συνειδητό-Τυχαίο-Κενό

 

Τίτα Σταύρου Έκθεση Ζωγραφικής

 

Στη ζωγραφική της Τίτας Σταύρου το υπαινικτικό γίνεται στόχος αποκτώντας  τη δύναμη του ξεκάθαρου νοήματος. Ο αυθορμητισμός στη γενναιόδωρη κίνηση των υλικών εικονογραφεί με έναν θαυμαστό τρόπο το αδιέξοδο της έκφρασης των συναισθημάτων και του σωματικού πόνου. H παρατήρηση της φύσης προσφέρει στη ζωγράφο εικαστική πληροφορία. Η ανεπαίσθητη κίνηση των δέντρων, η δύναμη των καιρικών φαινομένων, το ζεν στην ατάραχη σταθερότητα μια πέτρας.

 Οι επιρροές της ξεκινάνε από τα χρόνια της παιδικής και εφηβικής αθωότητας: Οι ακουαρέλες και τα φόντα στα έργα του Durer, η έκθεση του George Rouault στο Χίλτον (1973), οι εικονογραφήσεις του Εdmund Dulac και άλλων εικονογράφων των αρχών του 20ου αιώνα. Το κίνημα του Συμβολισμού. Μεγαλώνοντας, η ελληνική ζωγραφική στο περιοδικό του Ζυγού, η αναδρομική έκθεση του Θεόδωρου Στάμου στην Εθνική Πινακοθήκη το 1997 και μετά, η τέχνη των αντικειμένων και η ζωγραφική της κλασσικής Κίνας και της Ιαπωνίας που τόσο την γοήτευσε.

 Οι Γάλλοι δημιουργοί της δεκαετίας του ’50 με τη λυρικά αφηρημένη τέχνη τους ήταν εκείνοι που την επηρέασαν περισσότερο, όπως και αρκετοί Κινέζοι καλλιτέχνες που αμέσως μετά τον πόλεμο δημιουργούν ένα εμπνευσμένο δικό τους blend από την Ευρωπαϊκή μοντέρνα τέχνη και τη λιτή -με έμφαση στην τεχνική γνώση- Απωανατολική τέχνη.

 Η πατίνα του χρόνου, η αποστροφή που έχει στο γυαλιστερό και το κραυγαλέο, αλλά και η αισθητική της καθημερινότητας χαρακτηρίζουν τη ζωή και το έργο της εικαστικού, στοιχεία που συναντάει κανείς και στο βιβλίο «του εγκωμίου της σκιάς» του Junichiro Tanizaki από τις εκδόσεις Άγρα (1992). Μία έκδοση που της φάνηκε οικεία από την πρώτη ανάγνωση μια και σε αυτήν αντικατοπτρίζονταν η εμμονή του δασκάλου της Παύλου Βλάχου στο ουσιαστικό και το μη περιττό.

 Η Τίτα Σταύρου χρησιμοποιεί ακρυλικά χρώματα. Το απρόσμενο στη ζωγραφική της είναι η μετατροπή -με περισσή μαεστρία- του συγκεκριμένου υλικού σε «ακουαρέλα» στην περίπτωση των ζωγραφικών της Χαϊκού αλλά και σε «λάδι» στα abstraits ζωγραφικά της σε καμβά.  

 

Εγκαίνια: Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 19:00 – 10:30

Διάρκεια έκθεσης: 26 Φεβρουαρίου – 22 Μαρτίου 2014-02-08

Ωράριο λειτουργίας: Tρίτη έως Παρασκευή 12:00-17:00, Σάββατο 12:00-17:00

PLANET SPEN  Αμύντα 13 Παγκράτι, Αθήνα Τηλ. 210 7211549

 


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s